Forum www.30.fora.pl Strona Główna www.30.fora.pl
azyl
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pierogozercy świata łaczcie się

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.30.fora.pl Strona Główna -> Kraina Łagodności
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1031
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:13, 04 Kwi 2009    Temat postu: Pierogozercy świata łaczcie się

Na przekór kaloriom i dodatkowym kilogramom, tu bedzie o pierogach, pyzach, kluskach, klusiach i kluseczkach Mr. Green

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kasiek66 dnia Sob 10:13, 04 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lena
dyżurna forum



Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 480
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 46 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:15, 04 Kwi 2009    Temat postu:

to teraz wrzuć jeszcze raz te cudne przepisy:
1. na kluski
2. na kopytkowe kluski

Applause


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
efate




Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rolnik z dolyny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 10:17, 04 Kwi 2009    Temat postu:

no wez czestan dusic tego slmoka i wrzucaj nnno... czekam juzx ze stolnicom i nozem z nosem w monitorze ExclamationExclamationExclamationExclamationExclamationExclamation

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1031
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:19, 04 Kwi 2009    Temat postu:

Sokoły (tak na to mowia na lubelszczyznie)

Ciasto jak na typowe kopytka.

Gotowane , wystudzone ziemniaki, przetarte przez praske
Maka pszenna - tyle zeby zarobic ciasto i zeby nie było zbyt twarde od nadmiaru maki Mr. Green
2 jaja - chyba ze robicie ilosc- co kot napłakał to wtedy jedno

ja osobiscie dodaje czubata łyżke suchej kaszy manny - wtedy kopytka sa pulchniejsze

Zeby wyszła z tego wersja sokołów potrzebujemy nadzienia

ser biały rozdrobniony (moze byc połtłusty)
odrobina smietany
2 jaja
cukier do smaku
wszystko mieszamy na jednolita mase

Z ciasta kopytkowego robimy duze kule, ktore uprzednio nadziewamy masa serowa
Gotujemy i podajemy prosto z wody polane rozpuszczonym masłem

Ja uwielbiam jak juz sa zimne. Kroje w grube plastry i przysmazam na masle

A słodkie srajki oczywiscie jeszcze to słodza
smacznego


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1031
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:26, 04 Kwi 2009    Temat postu:

Aaaaaaaaaaaaa miały byc jeszcze białe kluski ślaski na zyczenie Lenki Mr. Green

Goptowane , wystudzone ziemniory, przepuszczone przez praske
Wysypujemy na blat- nie posiadam stolnicy !!!
Z takiej kupki ziemniakow wybieramy 1/4 i w to miejsce wsypujemy make ziemniaczana ( to doskonały sposob na zachowanie odpowiednich proporcji)

Do tego dodajemy odjete ziemniaki , jajko i zagniatamy ciasto.
Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i w srodku robimy wgłebienie (ja osobiscie koncem drewnianej łyzki)
Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z czym kto lubi. Moze byc do tego gulasz, albo karkowka w sosie itd


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lena
dyżurna forum



Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 480
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 46 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:29, 04 Kwi 2009    Temat postu:

kasiek66 napisał:
Aaaaaaaaaaaaa miały byc jeszcze białe kluski ślaski na zyczenie Lenki Mr. Green

Goptowane , wystudzone ziemniory, przepuszczone przez praske
Wysypujemy na blat- nie posiadam stolnicy !!!
Z takiej kupki ziemniakow wybieramy 1/4 i w to miejsce wsypujemy make ziemniaczana ( to doskonały sposob na zachowanie odpowiednich proporcji)

Do tego dodajemy odjete ziemniaki , jajko i zagniatamy ciasto.
Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i w srodku robimy wgłebienie (ja osobiscie koncem drewnianej łyzki)
Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z czym kto lubi. Moze byc do tego gulasz, albo karkowka w sosie itd


Hurra


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
letnisztorm
sztormik



Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 1182
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 175 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:02, 04 Kwi 2009    Temat postu:

wg mojej mamy najlepsze przepisy są w Kuchni Polskiej Ćwierciakiewiczówny czy jakoś tak jej było, to kanon gotowania w Polsce bodajże od lat 30 ubiegłego wieku.

Sekret tych przepisów polega na tym że podane tam są dokładne proporcje ( waga więc wydaje się niezbędna ) i podobno wszelkie kluchy , ciasta zawsze się udają.

Egzemplarz mojej mamy ma już chyba wartość antykwaryczną ( brak paru stron i okładki bodajże ) i tak sobie myślę że przepiszę dla was kilka przepisów, zobaczymy co z tego będzie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1031
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:08, 04 Kwi 2009    Temat postu:

Fajowo Mr. Green
Ale jak znam siebie, to to co tam bedzie w proporcjach ja i tak bede na oko sypac Mr. Green


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jayin




Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 991
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 214 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:45, 06 Kwi 2009    Temat postu:

też sypię na oko
kluchy, kopytka, pyzy... uwielbiam gotowac i zjadać

a może jakieś nadzienia do pierogów ciekawe i smaczne?...

ja jestem pierogo-tendencyjna z przyzywczajenia i lenistwa chyba, noi z braku czasu... czyli robię albo z owocami, albo z kapustą i grzybami... albo "ruskie"...

znacie jakieś inne dobre COŚ, co można powsadzać w te pierogi i się nie narobić za dużo?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1031
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:00, 07 Kwi 2009    Temat postu:

Pewnie ze znacie

Farsz z miesa i kaszy gryczanej
Zwykle gotuje cos wołowego - szponder, łata itp
Do tego troche ugotowanej kaszy gryczanej- maxymalnie taka objetosc co miesa po zmieleniu
Cebula w kostke i przyprawy
2 jaja

Cebule przysmazyc na rumiano, do tego mieso, kasza, jaja i przyprawy. Lekko podsmazyc, wystudzic i w pierogi


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1031
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:03, 07 Kwi 2009    Temat postu:

Pierogi z soczewica

30 do 50 dkg zielonej soczewicy
3 cebule
3 ząbki czosnku
1-2 jajka
tłuszcz
sól, pieprz, majeranek, tymianek


Soczewicę trzeba gotować przez ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzić i niezbyt dokładnie zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklic na oleju. Dodać do soczewicy wraz z przeciśniętym prze praskę czosnkiem, ziołami i przyprawami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
efate




Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rolnik z dolyny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 13:21, 07 Kwi 2009    Temat postu:

a ja chcialbym wam zaproponowac cudnie smakującą potrawe na obiad wielkanocny lub tez śniadanie dyngusowe... kiedy glowa z deka dokucza po spotkaniu w gronie rodzinnym...
Biała kiełbasa / moze byc dzicza / najlepiej wlasnej roboty... nie polecam z lad tych wszystkich hipermarketow i innych dziwnych sklepow... biała musi miec swoj rewelacyjny zapacha odpowiednia ilość czosnku i majeranku...
tak coby nie przedłuzac:
1,1/2 kilo białej kiełbachy / niekoniecznie z dzika lub świnio dzika /
jedna średnia cebula
kilka ząbków czosnku
1/3 szklanki sosu sojowego
1/2 szklanka oliwy

cebule i czosnek posiekac drobniutko... połączyć z oliwą i sosem sojowym oraz zalac w kiełbaskie ladnie ulożona w naczyniu. przykryć i wstawic na noc do lodówki...
nagrzac piekarnik do 175 wstawic na blasze kiełbasze... i piec około 1,5 godziny...
jako dodatki polecam chleb wlasnego wypieku, chrzan lub tez musztarde na miodzie... życzem smacznego...

p.s.
boshhhh i po co pisalem juz mi slinka cieknie na sama mysl....


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez efate dnia Pią 21:45, 10 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Migotka
optymistka uporczywa



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1681
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 100 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: śnięte miasto
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 23:03, 07 Kwi 2009    Temat postu:

Nie tylko Tobie bandyto....
od samego czytania mi zadek rośnie...


więcej tu nie przyjdę... Not talking


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1031
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:15, 25 Kwi 2009    Temat postu:

W-Z(ka) dla Mal

ciasto:
1 masło
1 szkl cukru pudru
2 jaja
2 szkl maki
2 łyzki dzemu
2 łyzki cacao
1 szkl mleka
1 łyzeczka sody

Jajka utrzec z cukrem, dodac rozpuszczone masło i stopniowo reszte składnikow- dobrze wymieszac
Wylac na przygotowana blache, upiec i ostudzone przekroic na dwie czesci

masa:

2 serki homogenizowane
1 masło
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1/2 litra smietany
5 łyzek zelatyny
zapach cytrynowy

Masło utrzec z cukrem pudrem, dodac stopniowo serki ucierajac i cukier wanilinowy.
Smietane wymieszac z zelatynai odstawic na pół godziny- podgrzac na małym ogniu ciagle mieszajac. Gdy zelatyna bedzie rozpuszczona, wystudfzic. Dodac do utartej masy serowej. Na koniec dodac kilka kropel zapachu.
Gotowa masa przełozyc placki i do lodowki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1031
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:17, 25 Kwi 2009    Temat postu:

Wiem ze niektore gospodynie robia do wz-ki ciasto biszkoptowe z dodatkiem cacao. Jest wtedy bardzo puszyste. Jak kto woli.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa i zapomniałam o polewie czekoladowej, ale napewno macie jakis przepis sprawdzony


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malena
trzcina myśląca stale pieniąca



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 919
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Www :)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:17, 25 Kwi 2009    Temat postu:

OCH!!! CUDOWNIE!!
Zaraz sobie wydrukuje wkuję na pamięć i do dzieła Mr. Green To ma być mój wkład w majówkę Mr. Green bo każdy z nas będzie robił swoją 'potrawę regionalną' Mr. Green
Kaś - bardzo ślicznie dziękuję Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malena
trzcina myśląca stale pieniąca



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 919
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Www :)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:20, 25 Kwi 2009    Temat postu:

Polewa - prawdopodobnie rozpuszczę gorzką z dodatkiem śmietanki - jak na fondue czekoladowe Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
roll
samobieżna disco-rollka



Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 591
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:34, 25 Kwi 2009    Temat postu:

roll pierogożerca
Sam nigdy nie podjałem sie ulepienia pierogów [w koncu od czego są kobiety Angel ] , ale jedno wiem napewno , najlepsze pierogi swiata robią w "kmarze" na żabiance [cool] ... jak lubie kuchnie swojej mamuski , babci i jeszcze kilku nosób tak żabankowskie pierogi nie maja sobie równych!!! Odpowiednie propocje ziemniofli , twarogu odrobina cebulki w fafszu ....no i najwazniejsze skwarki ze słoniny z tłuszczem ......... mniam .
Jak ktos z was moi drodzy bedzie miał okazje zawitac do Gdańska to polecam jak punkt obowiązkowy , nawet przed neptunem Razz Mr. Green


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
efate




Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rolnik z dolyny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 1:54, 26 Kwi 2009    Temat postu:

Wlasnie skonczylem... juz mi ślinka leci na mysl o chrupaniu...

Wychylają się ze słojów pełnych czosnku i kopru. Najsmaczniejsze wyciągnięte własnoręcznie palcami. Zrobione w domu są znacznie tańsze od tych, które kuszą nas na straganach. Rzecz nie wymagająca "wiedzy tajemnej". Garnek z takimi ogórkami odstawiony we właściwym momencie do lodówki zakonserwuje ich magiczny smak.

Składniki:
- 1 kg ogórków do kiszenia (Czym się charakteryzują takie ogórki? Są niewielkie, twarde - mają ładną, zdecydowanie zieloną skórkę pozbawioną wszelkich skaz.),
- 1/3 główki czosnku (w zależności od naszych preferencji w tym względzie),
- wiązka kopru pięknie wyrośniętego, z owocami na czubkach,
- 2 litry dobrej, przegotowanej, schłodzonej wody,
- 2 łyżki soli (najlepiej kamiennej, bezjodowej),
- mały talerzyk,
- zgrabny kamyk.

Jak przyrządzić?
1) Ogórki porządnie myjemy. Odkrawamy płytko oba czubki.

2) Gotujemy wodę i po zagotowaniu rozpuszczamy w niej sól. Do jeszcze gorącej możemy dodać część czosnku i kopru.

3) Dobrze wymyty kamienny garnek mościmy koprem. Wkładamy po kolei ogórki i koper, gdzieniegdzie utykając ząbki czosnku. Wszystkie składniki staramy się "upychać" ciasno.

4) Całość zalewamy przygotowaną wcześniej, ledwie ciepłą wodą /lub gorącą są dwie szkoły/

5) Kładziemy na wszystko w miarę równo talerzyk i obciążamy go kamykiem, dopasowanym odpowiednio do naszego garnka. Ogórki muszą być dokładnie zakryte solanką.

6) Tak przygotowane ogórki stawiamy w spokojnym miejscu w kuchni. Co najmniej na 24-36 godz. Po tym czasie możemy dokonać próby smaku. Ogórek powinien zmienić swój kolor na ciepło zielony, ale niekompletnie. Najbliżej środka powinien być prawie surowy. Jeśli osiągnęliśmy ten stan, garnek stawiamy w chłodne miejsce, typu lodówka. I rozpoczynamy wyjadanie.

Jak podawać?
Może występować solo - jako przysmak sezonowy. Lub jako dodatek do wszelkich dań mięsnych.

smak ma wypływać właśnie z tych skladników. To rzecz chwilowa, specyficzna w swoim smaku. Sok z tych ogórków jest słynnym lekarstwem, po które ongiś Ojcowie wysyłali synów do sklepu naprzeciwko. Znakomicie gasi pragnienie w upalne dni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1031
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 10:59, 26 Kwi 2009    Temat postu:

hihi
Tylko dlaczego u upalne dni Ojcowie mieli kaca? Inne słonce drzewiej świeciło? Mr. Green


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
efate




Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rolnik z dolyny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:09, 26 Kwi 2009    Temat postu:

silniejsze i zwiększą moca... bo wiosna sie lepiej na polach piło

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Migotka
optymistka uporczywa



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1681
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 100 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: śnięte miasto
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:29, 28 Kwi 2009    Temat postu:

http://www.youtube.com/watch?v=HyoQyLouGxw
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/HyoQyLouGxw&hl=pl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/HyoQyLouGxw&hl=pl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta



Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:41, 27 Maj 2009    Temat postu:

dla koleżanek i kolegów gotujących blog kulinarny, w którym koleżanka Ola zapodaje baaardzo fajne przepisy, polecam Smile
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Migotka
optymistka uporczywa



Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1681
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 100 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: śnięte miasto
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:07, 27 Maj 2009    Temat postu:

To blog naszej Olasz?? tej samej??
to czytam zachłannie... Dancing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta



Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:11, 27 Maj 2009    Temat postu:

no, Olasz jest jedna i niepodrabialna Smile czytaj czytaj... cuda tam są

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.30.fora.pl Strona Główna -> Kraina Łagodności Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin